dimecres, 18 d’agost del 2010

Moussaka al meu estil

Després del rissotto, que ja heu pogut comprovar que és ben senzill, ens arriscarem amb una recepta una mica més elaborada, però sense dificultats a l'hora de preparar-la.
Es tracta de la moussaka, i és al meu estil perquè no segueixo al peu de la lletra la recepta tradicional, si no com l'he fet habitualment.

Ingredients:

- Dos albergínies mitjanes
- Uns 400 grs. de carn picada de vedella i porc (xai a la recepta original)
- Una ceba
- Tomaquet fregit (una llauna del comprat o fet per vosaltres)
- 400 ml. de beixamel (igual que el tomàquet, ja envasat o fet per vosaltres, jo us posaré la meva recepta)
- Formatge ratllat per gratinar.
- Sal i pebre al gust, oli d'oliva, canyella, vi blanc.


Preparació:

Tallem les albergínies a rodanxes de mig centímetre de gruix, aproximadament, i les posem durant 15 minuts al form per cada costat, que quedin dauradetes. L'albergínia es pot fregir, però d'aquesta manera queda menys oliós, que amb la carn ja tenim prou aportació calòrica. Mentres couen, anirem preparant el sofregit de carn.



Piquem la ceba i la posem a foc a una paella amb una mica d'oli. Quan comenci a agafar color, hi aboquem la carn picada, fins que vagi enrossint, amb la sal i el pebre que considerem adequats. Si la salsa de tomàquet és comprada, la incorporem a la carn, i si no és així, la preparem com més ens agradi, i després, ho barregem tot. La salse de la recepta original porta una culleradeta de canyella, un rajolinet de vi blanc, i una mica de menta. Jo la menta no la he utilitzat.






Quan tinguem la salsa de tomàquet i la carn llesta, reservem i prepararem la beixamel.

Per a fer la beixamel, només necessitem llet (1/2 litro), mantega (30-40 grs.), farina (30-40 grs.), sal i pebre. A qui li agradi la nou moscada, la pot fer servir.
Desfem la mantega a una paella, incorporem la farina i remenem intentant no deixar grumolls a la mescla. Reservem i escalfem la llet. Quan la llet estigui calenta (tirant a bullint), l'anem barrejant a poc a poc amb la mantega i la farina, evitant els grumolls, fins que ens agafi la densitat que ens agradi (a mí m'agrada espeseta). Rectifiquem de sal i pebre, i també si s'escau de nou moscada, i ja la tenim.

Ara només ens falta preparar el plat.
En una safata de forn, o en cassoletes de fang, o el que us agradi més, anirem alternant, en aquest ordre, una capa del preparat de carn amb tomàquet, una capa de beixamel, i una capa d'albergínia. A sobre de la última capa d'albergínia hi posem el formatge ratllat, i ho fiquem al forn a gratinar, que el formatge quedi ben fos.


Hi ha receptes en les que com a primera capa al fons de la safata, hi posen patata cuita a rodanxes, però jo la prefereixo sense.

καλή όρεξη (bon profit segons el traductor de google)