dilluns, 31 d’octubre de 2011

Tiramisu

I aquí arriba la segona recepta que vaig fer per treure-li rendiment al mascarpone de l'altre dia. Aquest era el meu objectiu quan ho vaig preparar, i al final ha arribat, després de fer-se el 'remolon'. Són unes postres laborioses, però el resultat és... boníssim!!!!

Ingredients:

- 200 grs. de café carregat
- 50 grs. d'amaretto (jo he fet servir Pedro Ximenez)
- 400 grs. de mascarpone (aquí recepta)
- 200 grs. de nata per muntar
- 3 ous
- 100 grs. de sucre
- una mica de sal
- 1 planxa de pa de pessic (jo vaig aprofitar uns 'sobaos' que tenia, i que m'agraden molt. L'efecte és el mateix, però va a gustos... i així no hem de preparar el pa de pessic. L'equivalent de 'sobaos' per aquestes quantitats és de 24 aprox.)
- cacau en pols

Preparació:

El primer de tot és preparar el café, afegir-hi el licor i deixar-ho refredar mentres fem la resta de prepraracions.
A un bol posem la nata i el mascarpone, i batem fins que quedi ben dur i consistent. Ho tapem i ho guardem a la nevera fins que ho tornem a necessitar.
Separem les clares dels rovells, i els rovells els desem a un bol al bany maria amb el sucre i si en teniu, unes gotes d'essència de vainilla, durant exactament 8 minuts, anant removent de tant en tant. Important el fet de remoure, sino malament! Quan hagi passat aquest temps, ho deixem refredar, i muntem les clares d'ou a punt de neu amb una cullerada de sucre i el pessic de sal. Si podeu, feu-ho amb una batedora de varilles elèctrica. Jo com soc un 'machote', ho vaig fer amb una manual.
Un cop tinguem tot preparat, comencem a preparar el que seria la crema del tiramisú: barregem la crema de mascarpone i nata amb els rovells, amb suavitat, així evitarem que perdi consistència. Ara incorporem les clares muntades, amb més suavitat encara, fins obtenir una crema homogènia.

Ara que ja tenim la nostra crema, procedim a muntar el plat: hi ha múltiples possibilitats, desde fer-ho en un motllo de pastís rectangular, o com vaig fer jo, en motllos individuals. Crec que és preferible fer-ho en motllos individuals, la presentació és més maca i t'evites els possibles desastres quan ho intentis tallar en porcions individuals. Som-hi!!!
Disposem la planxa de pa de pessic o els 'sobaos' al marbre ben net, i amb l'ajuda dels motllos, anem tallant per donar-hi la forma que necessitem (com? doncs agafant en el meu cas el got que vaig fer servir, i apretant contra els 'sobaos', obtenint la forma justa que necessitava). Ho farem tants cops com sigui necessari. Si els gots són petits, sortiran aproximadament 24 talls de pa de pessic. Si són més grandets com els que vaig fer servir jo, la meitat, uns 12.

Va que ja queda poc:
1) posem a cada motllo una capa de 'sobao', i ho empapem amb la barreja inicial de café i licor
2) amb l'ajuda d'una mànega pastissera, fem una capa de la nostra crema de tiramisú. 3) ara una capeta de cacau en pols
I a repetir els passos de l'1) al 3) fins que quedin tots els motllos ben plens.

El millor per gaudir d'aquesta recepta és fer-ho d'un dia per l'altre, és a dir, fer-ho per exemple el dissabte a la tarda, i reservar-ho a la nevera fins al dinar de diumenge.

P.D.: Atenció que els ingredients estan tots indicats en grams, i no en mililitres. Ho sento no sabria dir-vos l'equivalència, però suposo que tenint en compte l'equivalència grams/mililitres d'aigua, per al café deu ser més o menys igual...






Print Friendly and PDF

dijous, 27 d’octubre de 2011

Fideua

Dijous, fideuà!!! Això diuen, no?
És costum als bars i restaurants que fan menú, que els dijous ofereixen paella i/o fideuà entre els seus plats a triar. I com a mi tots dos plats m'agraden molt, i avui és el dia que toca, us porto el que em sembla a mi és més senzill de tots dos. És un plat que quan ho menges fora fa de primer plat, però a casa, com fem quantitat de sobres, amb un petit aperitiu i un bon vermut, tenim de sobres, i ja ens fa les vegades de plat principal/únic. No té gaires complicacions, i difícilment surt malament.
Ingredients (4 persones):

- 400grs. de fideus prims, tipus 'cabellín'
- una sípia
- un bon grapat de gambes petites pelades
- 8 gambes per decorar
- 750 ml. aproximadament de caldo de peix
- oli, sal i pebre

Preparació:

Com hi ha llocs on a la fideuà els hi diuen fideus rossejats, el primer que farem serà rossejar els fideus. A la paella on farem la fideuà, posem una mica d'oli a escalfar, i afegim els fidues, fins que s'hagin torrat (sense passar-se, només que agafin una mica de color ja està bé). Hem de vigilar que no es cremin, si no anem amb compte, tindrem uns fideus negres que no seran recomenables per menjar.
Un cop els fideus estiguin torradets, els reservem, i comencem a preparar la resta d'ingredients. Tallem la sípia a quadrets petits, i la saltegem amb sal i pebre a la paella dels fideus. Reservem, i fem el mateix amb les gambes pelades, i per últim amb les gambes 'normals'.
Quan tinguem tot això, posem el caldo a escalfar, i en el moment que comenci a bullir, incorporem la sípia i les gambes pelades a la nostra paella, els fideus rossos, i anem afegint el caldo calent a poc a poc (apunt: la paella, evidentment, ha d'estar calenta, amb el que us recomano que tot això ho feu 'sincronitzat', és a dir, quan les gambes estiguin fetes, heu de tenir el caldo apunt, i en comptes de retirar la paella del foc, fer això que us he indicat abans).
Només ens queda esperar que el caldo vagi evaporant-se, i quan veiem que practicament no hi ha caldo, tenim dues opcions: la fàcil és baixar el foc al mínim i tapar la paella amb un drap net (obvi!), de manera que la concentració d'escalfor faci agafar als fideus aquesta forma característica de les fideuàs, que queden de punta. La difícil, si es pot dir així, és tenir preescalfat el forn, i ficar durant uns cinc minutets (més no) la paella al forn.
No m'he oblidat de les altres gambes... les utilitzem per decorar la paella just abans de tapar-la amb el drap o ficar-la al forn.

I et voilà!! Ja tenim la nostra fideuà llesta per degustar!!
Qui vulgui que ho acompanyi d'allioli, com he fet jo, i a menjar...

Salut!






Print Friendly and PDF

dissabte, 22 d’octubre de 2011

Cremos de mascarpone i cafe

I ja que us ho vaig dir, aquí us porto la primera de les dues preparacions que he fet amb el mascarpone. Són unes postre suaus, per preparar-les i menjar-les al moment, i no us recomano que les conserveu molt temps a la nevera, pels ingredients que porta... tot i que tampoc he tingut temps per comprovar si aguantaven molt o no!!!

Ingredients:

- 200 grs. de nata
- 200 grs. de mascarpone
- 2 sobres de café soluble (el típic Nescafé)
- 1/2 iogurt grec
- 100 grs. de sucre glas

Preparació:

Muntem la nata, assegurant-nos que estigui ben freda, perquè quedi ben consistent i munti bé.
A un altre bol, barregem el iogurt, el mascarpone i el sucre, amb suavitat, ajudant-nos de moviments envolvents, i per ñultim afegim el café soluble triturat en pols, fins que quedi homogeni. Si ho fem de manera massa enèrgica, patim el risc que la barreja quedi més líquida del que ens interessi.
Ara ens falta afegir-hi la nata, i integrar-la a la barreja anterior també de manera suau, sense cap tipus de pressa.
I ja només ens queda presentar-ho. Ho disposem en gotets (preferiblement de vidre, que queda més maco), i ho guardem durant almenys una hora a la nevera.
Jo per acabar-ho de decorar, he ratllat una mica de xocolata per sobre de cada gotet.
Passat aquest temps, toca gaudir-ho!!!






Print Friendly and PDF

dimarts, 18 d’octubre de 2011

Mascarpone

Últimament les receptes estan més espaiades entre si, però també és veritat que últimament el temps que tinc per dedicar a tot (no només per a receptes) ha disminuit, i d'algún lloc s'ha de treure temps, no hi ha més...

Per compensar, avui tenim una recepta d'un formatge molt ben valorat a l'hora de fer postres, i que aprofitarem en la propera recepta, que serà en breu.
És molt senzill de fer, i l'únic que requereix és paciència per tenir-ho fet, i poder-ho aprofitar per allò que més us convingui.


Ingredients:

- 1 litre de nata líquida
- el suc d'una llimona

Preparació:

El més important, és, precisament, la preparació inicial (almenys per mi). El que farem serà tenir preparat un o varis coladors, preparats dintre de recipients, i on col·locarem gases (les típiques de farmàcia). A un bol posarem el suc de la llimona i la nata líquida, i amb la batedora semi-muntarem.
Un cop fet això, aboquem la nata als coladors, i tapem amb les gases. Amb paper film, tapem els recipients, i guardem durant 24h a la nevera.
Ho tapem perquè no agafi olors, i el temps és el necessari perquè deixi anar el sèrum.
Passat aquest temps, descartem el sèrum, 'desmotllem', i ja tenim el nostre formatge llest per utilitzar!



P.D.: Sorry m'han canviat la configuració de la gestió del bloc i vaig una mica perdut a l'hora d'editar els posts... no sé si inicialment quedarà com sempre.

Print Friendly and PDF

dimecres, 12 d’octubre de 2011

Llom a la costra de mostassa

Un plat que sembla elaborat, però que no ho és tant. Es tracta d'una preparació diferent d'una carn que mengem sempre, i molt addient per a dinars/sopars amb convidats a casa. Encara que la mostassa no sigui el vostre condiment preferit, no heu de patir, ja que un cop ho prepareu quedarà un gust molt suau.

Ingredients:

- Un llom de porc
- grans de pebre de diferents colors
- espècies variades (orenga, romaní, alfàbrega.. les que us agradin)
- mostassa (en gra o 'normal')

Preparació:

El primer que hem de fer és netejar bé el llom de greix, tant com puguem. Posem la mostassa per sobre del llom, i barregem els pebres amb les espècies, i la meitat l'estendrem a sobre d'un papel film. Posem el llom a sobre del paper film, de manera que les espècies i els pebres vagin 'engantxant-se' a la mostassa. Posem la resta d'espècies i pebres a la part que queda visible de llom, i ho emboliquem tot amb el paper film, per enganxar-ho bé tot. Quan ho tinguem tot ben embolicadet i enganxadet, retirem el paper film, i ho reservem durant almenys 12 hores a la nevera.
Un cop hagi passat tot aquest temps, per preparar-ho, tallem el llom en talls d'un cm. i mig aproximadament, i el passem volta i volta a la paella.
I només ens falta servir-ho, i gaudir-ho!!!
Jo he acompanyat el plat amb ceba caramelitzada i uns espàrrecs verds a la planxa, i uns granets de sal per donar el contrapunt a la ceba.




Print Friendly and PDF

divendres, 7 d’octubre de 2011

Tom Collins

Després d'una setmana llarga, que semblava que no acabava, què millor per començar amb bon peu el cap de setmana amb una copa que inclou el licor de moda: Ginebra.
Aquest combinat agrada tant als degustadors de ginebra com els que no, ja que li pots donar l'acidesa i la dolçor que vulguis, és molt al gust.
Us posaré les quantitats de la recepta original per preparar-ne un, però al final cadascú que ho faci al seu gust, amb les quantitats que més li agradin.

Ingredients:

- 50ml. de ginebra
- 25ml. de suc de llimona
- 2 cullerades de sucre, o 15ml. d'almívar
- Soda
- Guindes i llimona per decorar

Preparació:

A un got Collins (és un got alt i ample, però jo com veureu a les fotos, em va venir de gust fer-ho amb un got ample, però no alt) posem el suc de llimona i el sucre. Barregem bé per desfer el sucre (si ho feu amb almívar ja teniu molt guanyat, és més fàcil, jeje). Un cop fet això, omplim el got fins dalt de gel, aboquem la ginebra, i després la soda, a la mínima alçada possible perquè faci la mínima escuma possible. Amb l'ajuda d'una cullera ho barregem suaument.
Es pot decorar amb una guinda, i una rodanxa de llimona, per quedar bé. En el meu cas, com no pretenia fer-ho maco, sino bó, i a més no tenia ni guindes i se m'havia acabat la llimona (quin desastre...), ho he presentat així tal qual. Però la propera recepta la presentació us agradarà més, ja veureu (que ja la tinc preparada).




Print Friendly and PDF