diumenge, 1 d’abril del 2012

Pa Rustic

I aprofitant que dimarts vam anar a la botiga (ells es fan dir botiga, no forn de pa) Turris de Sant Cugat, a un curs de com fer pa a casa, avui us porto un pa que és el que acostumo a fer últimament els diumenges, per tenir reserves durant la resta de setmana.


Ingredients:

- 350gr. de farina de força
- 150gr. de farina integral (podeu substituir-la per farina de força, o normal)
- 300gr. d'aigua
- 10gr. de llevat fresc
- 10gr. de sal

Preparació:

Prepareu els braços noi@s!!!

A un bol, poseu tota la farina i l'aigua, i amb una ma anem amassant mentres amb l'altra anem girant el bol per que no se'ns escapi (això és molt recomenable), fins que es comenci a formar una massa. Ara és moment d'afegir la sa, continuar amassant una mica més, i quan puguem formar una bola, ho treiem del bol i ho continuem amassant a una superfície plana i una mica enfarinada, tal i com us intentaré descriure a continuació:
Aixequem la massa, i sense deixar-la anar, la peguem (literalment) contra la superfície, fent que s'estiri una mica. La pleguem, li donem un quart de volta, i tornem a repetir la mateixa operació durant uns cinc minuts.
Veurem que la massa agafa consistència, i això vol dir que s'està formant el famós gluten, que el que fa és, tal i com diu la paraula, aglutinar la massa, donar-li forma i consistència. És hora de descansar el braç i que la massa reposi uns deu/quinze minuts.
Passat aquest temps, incorporarem el llevat. El desfarem una mica amb aigua, i el posarem a sobre de la massa. Per tal que la massa agafi el llevat, hem de plegar la massa de fora cap a dins, fent que el llevat es vagi quedant al centre de la nostra bola de massa. És una mica 'guarro', però no ens queda un altre. Quan el llevat estigui absorvit, hem de tornar a amassar-ho tot de nou durant cinc minuts tal i com us he explicat abans. Veureu que la massa està llesta quan no s'enganxa ni mica a la superfície en la que esteu treballant.
És moment de nou de deixar reposar la massa uns aproximadament 90 minuts, que dobli el seu volum.
No és necessari tapar la massa, sempre i quan ho pugueu deixar a un lloc mitjanament calent i sense corrents d'aire. Si no pot ser, tapeu amb un drap de cotó, i deixeu-lo una mica més de temps.
Mentres el nostre futur pa reposa, preescalfem el forn a 220º, calor adalt i abaix.
Amb l'ajuda d'un ganivet ben esmolat fem un parell de talls a la massa, per permetre que pugi sense impediments al forn. Vaporitzem el forn amb aigua, i fiquem la massa al forn, a mitja alçada, i baixem la temperatura a 200º, durant uns 20 minuts (dependrà molt del forn, la massa, la farina, però la mitja són 20 minuts).
Cinc minuts abans de l'hora, treiem l'escalfor de sota i deixem només el de dalt, perquè ens quedi una crosta cruixent i daurada.
Quan s'hagi complert el temps, treiem el nostre pa del forn, i el deixem reposar a una reixa, per tal que no crei humitat per sota.

I res més, unes bones llesquetes torrades amb tomàquet, i un bon pernilet, no?

P.D.: Podeu, un cop estigui fred, tallar-ho i congelar-ho. Només l'heu de treure una estona abans de menjar-vos-ho, i preparar-ho com més us vingui de gust.



Print Friendly and PDF