dilluns, 7 de maig del 2012

Steak Tartar

Soc conscient que aquesta recepta no agradarà a molta gent. És una recepta que a mi personalment m'agrada molt, i ja feia temps que tenia ganes de preparar-la. Després de molt pensar i pensar, he decidit ensenyar-vos-la, perquè si bé molta gent mirarà el nom de la recepta i no continuarà llegint, espero que hi hagi d'altres que els convenci i continuin llegint fins al final. És fàcil de preparar, però es requereixen uns quants ingredients per tal que la carn es condimenti adequadament.

Ingredients (per a dos/tres tartars):

- 330grs. de filet de vedella sense greix
- 1 xalota 
- 3 rovells d'ou
- tabasco
- salsa Perrins
- mostassa en gra
- 50grs. de tàperes
- 50grs. de cogombrets
- sal i pebre (si poden ser acabades de moldre, millor)
- oli d'oliva

Preparació:

Per a fer un bon tartar, necessiteu bons ingredients, i sobretot, un bon ganivet ben esmolat, això és tant tonto com important, i ara veureu perquè.
Netegeu de greix tant com pugueu el filet de vedella, si podeu treure-li tot el greix, fantàstic. Amb l'ajuda del ganivet, aneu picant la carn, molt finament. Podeu utilitzar una picadora, però visualment (per mi, clar), el resultat no és el mateix. Suposo que de gust si que és igual, ja que es tracta de carn picada... i parlant de carn picada, segur que no és necessari, però jo, per mania, la congelo, igual que si faig sushi congelo el peix que em menjaré cru. Teòricament un tartar de carn congelada no és el mateix, però

Bé, al que anàvem! Quan haguem picat la carn, la reservem en fred. Tenim dues opcions, tapar el bol on la reservem amb paper film i la desem a la nevera, o aquest mateix bol posar-ho dintre d'un bol més gran ple de gel. A molts restaurants on serveixen steak tartar i t'ho preparen davant, la mantenen així en fred.
Seguim amb la nostra preparació: piquem la resta d'ingredients sòlids tant petit com ens sigui possible, i ho reservem. Les tàperes i els cogombrets són opcionals, però us recomano que els utilitzeu. La xalota és una ceba de color violeta, que acostuma a ser dolça, gens picant, de gust molt suau, i que acompanya molt bé amb aquest plat.

Ara que ho tenim tot picadet (els rovells d'ou no, eh!), és el moment de començar a barrejar.
Salpebrem la carn, i li afegim la xalota picada. Amb l'ajuda d'un ganivet anem remenant, i incorporem una cullerada de postres de mostassa en gra, un rajolinet d'oli d'oliva (rajolinet, que consti...),  les tàperes, els cogombrets, i per últim el tabasco i la salsa Perrins. La quantitat de tabasco dependrà de com us agradi el picant, però si o si li heu de posar un parell de gotes. Amb el Perrins igual, però no és tan imprescindible.

Acabem de barrejar bé tots els ingredients amb la forquilla, i quan ho tinguem tot, jo recomano reservar-ho una estoneta a la nevera per que torni a guanyar el fred que ha perdut mentre barrejàvem. Si heu fet servir la tècnica del bol amb gel, no us caldrà aquest últim pas.

Per finalitzar la nostra obra d'art, coloquem l'steak a uns motllos i el desmotllem al plat. Fem un petit foradet al mig de cada steak, i a sobre hi posem el rovell de l'ou.

Ho servim acompanyat d'unes torradetes de pa de motlle i mantega, i a menjar (a aquells que els hagi agradat!).