dilluns, 3 de setembre del 2012

Salsa arrabbiata i salsa carbonara

Comencem la setmana amb una recepta d'allò més senzilla, però apta només per a paladars atrevits, i és que la salsa arrabiatta fa (o almenys ho ha de fer)
honor al seu nom. En essència, és una salsa de tomàquet amb l'afegit del bitxo, que és el que li dona el nom.
També aprofito i us 'ensenyo' a fer la salsa carbonara, o una versió de la mateixa, ja que la recepta original de la carbonara porta ou i formatge, i jo
no soc partidari de posar-ne, la faig de manera més senzilla, i penso que igual de bona.
Totes dues salses van molt i molt bé per a un plat de pasta, el que més us agradi, sense res més, com a molt un grapadet de parmiggiano per sobre.

Ingredients:

Salsa arrabiatta:
- 1kg. de tomàquets madurs
- 1 ceba grandeta
- sal i sucre
- bitxo sec(en el meu cas triturat, que no en pols)
- oli d'oliva
- herbes aromàtiques (opcional)

Salsa carbonara:
- 100grs. de bacó
- 1/2 ceba
- 200ml. de crema de llet per cuinar
- sal i pebre al gust
- herbes aromàtiques (opcional)


Preparació:

Començarem amb la salsa arrabiatta: posem a escalfar una paella una mica d'oli, i mentres va escalfant, pelem i piquem la ceba, tan primeta i petita com ens sigui possible. La fregim, i quan comenci a estar transparent, la reservem.
Aprofitem la mateixa paella que tenim al foc per anar ratllant sobre aquesta els tomàquets i preparar així una salsa de tomàquet casolana, de les de tota la vida. Quan haguem ratllat tots els tomàquets, afegim sal i sucre, per rectificar l'acidesa, i ho mantenim al foc el temps necessari fins que tota l'aigua del tomàquet hagi evaporat, i comenci a tenir aspecte de salsa de tomàquet. Per als impacients, ja que aquest procés no es fa en cinc minuts, podeu comprar tomàquet triturat, amb el que trigareu menys, o directament salsa de tomàquet, i us estalvieu directament aquest pas.
Un cop tinguem a punt la nostra salsa de tomàquet, afegim la ceba, i la quantitat de bitxo que més ens agradi per convertir la nostra 'trista' salsa de tomàquet en una arrabiatta com cal.
Com molts ja sabeu, a mí m'agrada molt el picant, i la proporció de bitxo va ser generosa (fins i tot massa), algun testimoni em va veure patir per poder menjar-me-la... fins al punt que em queia la llagrimeta!
Per acabar-ho d'arrodonir, podem, completar la salsa amb herbes al gust: orenga, alfàbrega...

La salsa carbonara m'atreviria a dir que és una salsa coneguda per tothom, o gairebé. No cal que digui res més. A casa és una salsa que de les salses que més ens agrada per acompanyar la pasta, sigui quina sigui. I la preparació és tan senzilla com la de l'arrabiatta.
A una paella sense oli, fem una mica el bacó fet trossets. Que quedi fet, però no cruixent. Mentres es va fent, tallem la ceba a trossets petits, igual que hem fet amb l'arrabiatta.
Com menys es noti la ceba millor. Un cop fet el bacó, el reservem, i amb l'oli que ha deixat anar sofregim la ceba, fins que quedi transparent. Quan tinguem la ceba feta, incorporem el bacó, i la crema de llet. Si teníem el foc fort, us recomano baixar-ho a foc mig, o menys, que la crema de llet vagi agafant tot el regustet de la ceba i el bacó.
Salpebrem al gust, i igual que abans, si ens agrada, podem afegir orenga, alfàbrega... fins i tot, si sou 'valents', podeu donar-li un toc de nou moscada ratllada.
I ja que hi som, us explicaré com es fa la recepta 'original', o la que jo conec com original.
El procediment és tot exactament igual, però en comptes d'incorporar la crema de llet a la paella on tenim la ceba i el bacó, la posem primer a un bol, on prèviamen hem batut un ou, i hem afegit un grapadet de formatge ratllat (parmesano, mozzarella...). Després, remenem l'ou i el formatge amb la crema de llet, i ara si, ho incorporem a la nostra paella.

Ara ja no teniu excusa per menjar-vos un bon plat de pasta amb una salsa feta per vosaltres, eh?
Us recordo que també tenim al bloc la recepta del pesto!