divendres, 21 de desembre del 2012

Torró de crema catalana

I arribem al final del nostre especial de Nadal, que s'ha basat en els torrons, amb el torró més elaborat de tots quatre. Un torró que no m'havia passat pel cap de fer-ho, fins que un company de feina em va suggerir de fer-ho, i em vaig animar.
S'ha de dir que després de dos intents, va ser el tercer el que va sortir bé, ja que tot i ser elaborat, no és difícil, però s'han de seguir els pasos al peu de la lletra, sinó no ens sortirà com necessitem. Comencem!!

Ingredients:

- 250grs. de sucre
- 100grs. d'aigua
- 30grs. de glucosa
- 225 gr. de farina d'ametlla
- 100grs. de nata
- 50grs. de rovell d'ou
- 25grs. de sucre invertit (recepta aquí)
- Una branca de canyella
- aromes de llimona, taronja i vainilla

Preparació:

Deu n'hi do quina quantitat d'ingredients, no? Però no patiu, que no és per tant. Aquest torró es basa en tres grans blocs de preparació.

El primer bloc és preparar un almívar amb el sucre, l'aigua i la glucosa. Quan l'almívar hagi arribat als 120º (ha bullit i ha fet bastant escuma, i posteriorment ha reduit una mica), ho retirem del foc i amb molta rapidesa afegim el rovell d'ou i ajudant-nos d'una batedora de varilles ho batem amb energia, fent el màxim possible perquè no qualli. Ho tornen a ficar al foc i continuem batem fins a obtenir una crema.

El segon bloc és realitzar una infusió amb la nata, la canyella, i els aromes. Ho posem tot a un pot a escalfar, i ho deixem fins que redueixi i la nata agafi tots els aromes. Colem la nostra infusió i la reservem, que vagi refredant.

El tercer bloc és barrejar tots els ingredients, però anem a poc a poc.
A un bol gran barregem la farina d'ametlla i el sucre invertit. Veureu que l'ametlla 'absorveix' ràpidament el sucre. Ara és el torn d'afegir al bol la nostra crema d'almívar i rovell d'ou, i tornem a barrejar. Us recomano que feu servir una batedora elèctrica, ja que a ma potser no acabareu mai. I si teniu un robot de cuina, molt millor. Intenteu no incorporar tota la crema de cop al bol per barrejar, sinó que millor aneu afegint a mesura que aneu barrejant. Serà més difícil barrejar, però al final de la recepta m'ho agraireu.
Fins aquí, el que acabem de fer és un torró de 'yema' cremada, el típic de tota la vida, però el pas final és el que el converteix en el torró de crema catalana, i consisteix a afegir la infusió de nata amb la canyella i els aromes. Aquesta infusió es la que li dona el gust de crema catalana característic.
Acabem de barrejar tots els ingredients fins a obtenir una massa consistent, i m'atreviria a dir que un pèl dura. S'ha de poder tractar amb les mans i que no resulti enganxifosa.

Posem la nostra massa al motllo, i deixem reposar un parell d'hores. Passat aquest temps, desmotllem el torró, el cobrim de sucre, i cremem amb un cremador o un soplet de cuina, com si fos una crema catalana.

I a gaudir!!

P.D.: Amb una mica de sort, aquest especial de Nadal tindrà bonus...