dijous, 28 de juny de 2012

Pa amb tomaquet de cullera

Un descanset merescut aquests dies, i com ja us vaig advertir ahir, tornem a la càrrega. Avui una recepta super senzilla, ràpida, i a la vegada sofisticada. D'allò que en diuen ara cuina d'autor, vamos...

La idea està extreta d'un restaurant que vam anar no fa gaire, que tot s'ha de dir, no ens va convèncer molt, però aquest plat en particular tenia una relació qualitat-preu-presentació molt bona.

Ingredients:

- Un/dos tomàquets madurs
- Una llesca de pa de motlle per persona
- Pernil salat (aquí a discreció)
- Oli i sal

Preparació:

Ratllem els tomàquets, els salem, i si voleu, podeu afegir un rajolinet d'oli (això és opcional) i els reservem. Torrem les llesques de pa de motlle (amb o sense crosta, això és igual, com us agradi més) i les tallem a dauets petits. I el mateix fem amb el pernil, amb unes tissores el piquem, del tamany que ens faci més ràbia.

I anem amb la preparació del plat; agafem gots baixos i amples (un per persona), i disposem els ingredients en aquest ordre: una capa de tomàquet ratllat, una capa de quadradets de pa, i una capa generosa de pernil.

És important que tingueu els ingredients preparats i munteu el plat just abans de servir. Perquè? Si penseu en com queda el pa amb tomàquet després d'una estona, el mateix passa (i més exagerat) amb el tomàquet ratllat i els daus de pa, i tot i que continui estant bo, l'efecte visual fa molt a l'hora de la presentació.



P.D.: No només podem fer-ho amb pernil salat, de fet, nosaltres vam fer gots amb pernil, i gots amb llonganissa (i perquè no, proveu amb xoriço... o amb l'embotit que més us agradi!!)


dimecres, 20 de juny de 2012

Farcellets amb llagostins i verdures

Avui toca un plat amb reminiscència xinesa (o sigui, per dir-ho de manera planera, un plat xinès), molt saludable, ja que a més de ser verdures i llagostins, està fet al vapor, així que més sa que aquesta recepta, no sé si en trobareu alguna altra al bloc... però mica a mica anirà apareixent alguna, que no tot han de ser bombes calòriques!
La recepta és una idea extreta de La cocina de Fabrisa, amb algún ingredient de menys, però molt similar.

Ingredients (per quatre farcells):


- 4 fulles de pasta d'arròs
- 12 llagostins
- 100 grs. de carbassó
- 100 grs. de ceba
- 100 grs. de pebrot vermell
- salsa agredolça (encara no m'he atrevit a fer-la, és comprada del Lidl)

Preparació:

Tallem les verdures a tires, i les fem al vapor. Cadascú a casa ho farà amb l'estri que més bé li vagi, desde un colador per la pasta dintre d'una olla ben profunda, fins a l'accessori que moltes olles tenen per cuinar al vapor, passant pel cistellet de bambú que tinc jo específic per cuinar al vapor. Aquí, com he dit abans, cadascú ho fa com pot i amb el que pot o té a casa. No ens posarem tiquis miquis, no?
Quan les verdures estiguin quasi cuites, afegim els llagostins (sense pelar), i acabem de coure tots els ingredients. Un cop estigui tot fet, ho retirem del foc i reservem. Si aguanteu bé l'escalfor, podeu, ara si, pelar els llagostins. Si no, ens haurem d'esperar que estigui una mica més fred.

I comencem a preparar els farcellets: estenem un drap de cotó net sobre el marbre de la cuina, i l'humitegem una mica. Si no heu fet servir mai pasta d'arròs, veureu que les fulles són rígides, i per poder-les moldejar, aprofitarem l'aigua de coure les verdures i els llagostins.
Passem la fulla de pasta d'arròs durant quatre-cinc segons per l'aigua calenta, l'estenem sobre el drap de cuina, i disposem al centre de la fulla un grapadet de verdures i tres llagostins. Els llagostins si voleu els podeu tallar a trossets per repartir-los millor sobre el farcell, però si els deixeu sencers com jo vaig fer, queden més vistosos.

I procedim a tancar el farcell plegant de fora cap a dintre la fulla de pasta d'arròs.

I com no, repetim el procés fins quedar-nos sense ingredients.

Per servir-ho, jo vaig optar per una base de salsa agredolça, i posar els farcells al plat, amb la part dels plecs amagada per sota.

No deixeu de tastar-los, que sempre es pot fer cuina internacional a casa!!!





dilluns, 18 de juny de 2012

Patates palla

Poc misteri té la recepta d'avui, la diferència entre aquestes patates i les que compreu al súper, és, bàsicament això, que les patates són fetes a casa, i segur que tot i tractant-se d'un producte fregit, és molt més saludable el nostre que el comprat. Ideal per acompanyar una hamburguesa, un bistec, o fins i tot com a aperitiu amb una cerveseta mentres seiem a la terrasseta de casa o mirem una peli.

Ingredients:

- Patates de fregir
- Tallador de juliana (ja sé que no és un ingredient, però si no en teniu, la feina serà moooolt costosa)
- Abundant oli per fregir
- Sal

Preparació:

Amb el tallador de juliana, anem tallant la patata una vegada pelada a tires fines, i les anem reservant a un plat amb paper de cuina. Si no teniu tallador de juliana, és molta més feina, però el que heu de fer és, amb un bon ganivet esmolat tallem rodanxes primes de patata, i després aquestes rodanxes les tallem en juliana (o sigui, a tires).
Un cop tinguem la patata tallada (amb una patata mitjana us sortirà un bon grapat de patates, aproximadament un bol com el de la foto), posem a escalfar abundant oli per fregir, o si teniu fregidora, ja sabeu, a encendre-la. Amb l'oli ben calent, anem fregint les patates per tandes, depenent del tamany de la fregidora/paella, fins que es vegin rosses i cruixents (la millor manera de comprovar-ho, tastant-les!).

Les anem posant a un plat amb paper de cuina perquè absorveixi l'excès d'oli, i les salem en abundància.




dimarts, 12 de juny de 2012

Amanida Piamontesa

De tant en tant també toca menjar coses saludables, no?
I avui és un d'aquests dies en què toca. Una recepta extreta de la carta del restaurant Viena (si, restaurant, que la majoria de la gent coneix el Viena pels entrepans), i que és una combinació d'ingredients senzills, però en conjunt queda una amanida 'resultona'.

Ingredients:

- Enciam variat
- Pernil dolç
- Formatge 'tou' (emmental, gouda... el que més us agradi, qualsevol formatge tendre)
- Truita a la francesa
- Formatge grana padano ratllat
- Pastanaga ratllada  // Api ratllat (opcionals)
- Vinagreta de mostassa i mel

Preparació:

El pas important per a aquesta amanida és picar l'enciam. És una amanida on l'enciam és picat a trossos petits, no s'hi val deixar els fulls d'enciam grans. És veritat que d'aquesta manera és més vistosa, ja que amb poc enciam fas molt volum de plat, però a vegades una bona presentació no implica un plat gran. Un cop tallat l'enciam, ho disposem sobre un plat pla (aquesta és la gràcia també del plat, l'amanida no la presentes a un bol, o a un plat fondo, si no a un plat pla).

Tallem a tires el pernil dolç, el formatge, i la truita, i ho disposem per sobre de l'enciam tallat. Jo ho he preparat intercalant pernil, formatge, truita, formant un cercle, i si ens sobren tires, les disposem al centre del nostre cercle, per fer patxoca amb el 'topping'.
Us he posat la pastanaga ratllada i l'api ratllat com a opcionals, ja que si busqueu per internet, trobareu un munt de variants sobre aquesta amanida, i la majoria porten aquests dos ingredients. A mí m'agrada així tal qual us l'ensenyo. El mateix us dic del formatge, el que penso que millor combina amb aquesta amanida és un formatge tendre, però si sou més d'un 'manxego' sec, o d'un parmesano... aquí, el que més us agradi, endavant!

Per acabar de rematar-ho, espolvorem el formatge ratllat per tota l'amanida, i ho servim acompanyat d'una vinagreta de mostassa i mel (la recepta original del restaurant està acompanyada d'una vinagreta de llimona, però què voleu que us digui, a mí m'agrada més aquesta), i per fer-la, només necessiteu una cullerada de mostassa en gra, sal, pebre, mitja cullerada de mel, i oli i vinagre en proporció 3 a 1. Tres parts d'oli per cada una de vinagre.

Apa, a promocionar la dieta mediterrània!!




divendres, 8 de juny de 2012

Llet condensada

Per acabar la setmana mogudeta que hem tingut, pel que fa a receptes, ho faig amb una molt senzilla, i molt dolça... si sou dels que a l'estiu (i si no és estiu també) us agrada prendre-us un café bombó, biberó, o alguna de les mil maneres que es diu al café amb llet condensada, aquí teniu la recepta per preparar-vos-ho a casa.

Ingredients:


- 200 gr. de llet en pols
- 300 gr. de sucre
- 150 ml. d'aigua

Preparació:

Doncs poca explicació necessita aquesta recepta! Possem tots tres ingredients a un pot a foc suau, i remenem sense parar fins que tot quedi ben integrat. Aquest procés dura uns deu minuts, i passat aquest temps,  ho retirem del foc i ho possem a un recipient que poguem tapar un cop fred.

I tal i com us he dit abans, un cop ho tinguem preparat, ens fem un bon café, i a degustar-ho amb la nostra llet condensada cassolana...


dijous, 7 de juny de 2012

Tartar de salmó

Ja tocava que després de tres receptes seguides on l'ingredient principal era l'alcohol, avui us ensenyés una que ens alimentés una mica. I és bastant senzilla de fer, només necessiteu un bon ganivet. Com heu pogut veure, el nom està relacionat amb la recepta de l'steak tartar, canviant l'ingredient principal, en aquest cas per salmó, però no pas per salmó cru, sino per salmó fumat. Si sou de peix, aquesta recepta us agradarà, segur!

Ingredients:

- 200gr. de salmó fumat
- 50gr. de tàperes
- 1/2 ceba dolça

Preparació:

Ja veieu que no ens calen gaires ingredients per a preparar-la. Podeu comprar el salmó fumat que més us agradi, i evidentment, com més qualitat tingui, millor recepta (però clar, això passa amb qualsevol plat que prepareu...). Jo el salmó fumat el compro al Lidl, i és salmó salvatge fumat, per això veureu a les fotos que té un color rosat molt més fosc que l'habitual salmó fumat que trobem arreu. Que això no significa que amb salmó no-salvatge fumat no estigui bo, que consti! Simplement a mí m'agrada molt aquest salmó, i per això el compro. Agafem el salmó, i amb un ganivet el piquem ben picat. Fem exactament el mateix amb les tàperes i la ceba. 

Ho posem tot a un bol, i amb l'ajuda d'una forquilla remenem tots tres ingredients.

Per presentar-ho, ho podem fer tant en porcions de mossegada com individuals. Només hem de pinzelar el motllo amb una mica d'oli d'oliva, omplir-ho bé pressionant, i desmotllar-ho de seguida al plat on ho volguem servir. Es pot acompanyar d'unes torradetes, tal qual sense res com us ho presento jo, o fins i tot hi ha a qui li agrada amb una mica de llimona... per gustos, hi ha colors! 



dimecres, 6 de juny de 2012

Caipirovka

Ja ho sé nois, últimament aquest bloc sembla més de begudes i còctels que no pas de receptes de menjar, però què voleu que us digui, ha sigut pura casualitat, us puc ben garantir que no ha estat gens voluntari, paraula!!
Què us puc dir d'aquesta recepta? No és més que la versió amb vodka de la Caipirinha, per aquells als que no agradi el rom (o la cachaça), però que el vodka sigui dels primers de la llista quan es prenen un cubata... dir-vos també que us ho podeu trobar, depen on aneu i ho demaneu, amb un nom una mica canviat, com és Caipiroska, però és exactament el mateix còctel.

Ingredients:

- dues cullerades generoses de sucre moreno
- 1 llima, i si no en trobeu, 1 llimona
- fulles de menta
- 6 cl. de vodka
- gel picat a discreció

Preparació:

Rentem molt bé amb aigua calenta la llima o la llimona, l'assequem bé, i la tallem en 8 trossos, seguint la premisa "per la meitat, per la meitat, per la meitat", és a dir, la tallem per la meitat, les dues meitats les tallem per la meitat, i els quatre quarts els tallem altra vegada per la meitat. Si la llimona és grossa, utilitzeu només mitja. 
Posem el sucre, la menta i la llima a un got ample (en aquest ordre), i amb l'ajuda d'una ma de morter (la ma de morter no us sona de la recepta anterior?) aixafem la llima contra el sucre, de manera que en el mateix got fem suc de llima que es barregi amb el sucre.
Omplim el got amb el gel, i afegim el vodka. Amb l'ajuda d'una cullera (o un remenador si en teniu), barregeu bé tots els ingredients, i ho acompanyem per servir-ho amb una branca de fulles de menta.

P.D.1: Paraula que de moment és la última recepta de còctel, almenys durant un bon espai de temps
P.D.2: Ja sé que gairebé sempre poso gel picat, i acabo utilitzant gel normal, però és que majoritàriament prefereixo glaçons grans que no pas el picat, tot i que soc conscient que amb el picat queda una presentació més maca...
P.D.3: Perquè no us penseu que he aprofitat el Mint Julep per fer veure que eren dos còctels diferents, he canviat de got (i no, no us enganyo i si, és un caipirovka, paraula!).




dimarts, 5 de juny de 2012

Mint Julep

Ja sé que hem començat la setmana una mica alcoholics, i no perdrem el ritme amb aquesta nova recepta, ja que es tracta d'un combinat fet a base de Bourbon, però que no us espanti, perquè en portar una base dolça, el regust del Bourbon queda molt ben dissimulat. A més, salvant les distàncies, és com un mojito, però fet amb Bourbon, així que de cara a l'estiu... perfecte!


Ingredients:

- 3 parts de Bourbon
- 1 part d'Almívar (o si no en teniu, sucre i aigua a parts iguals)
- un bon grapat de fulles de menta
- gel (a ser possible gel pilé/picat)

Preparació:

Si no disposeu d'almívar, ho prepararem en un plis, i si voleu podeu fer-ne una bona quantitat per tenir-ne de sobres, aguanta molt si ho teniu ben tapat, si no ho arribeu a gastar.
A un pot escalfem a foc mig, a parts iguals, aigua i sucre (sempre és millor una mica menys d'aigua que de sucre), i anem movent fins que l'escalfor faci que el sucre es disolgui en aigua i espesseixi una mica. Important no deixar de remoure i controlar bé el foc, ja que si ens despistem, de seguida obtindrem caramel, i això avui no ens interessa. Com més proporció de sucre en relació amb l'aigua, més dolç serà el nostre almívar. Ho deixem refredar i continuem amb la preparació.

A un got ample aboquem l'almívar i les fulles de menta, i amb un morter de cocteleria (va, és broma, amb un morter de cuina de tota la vida també val) aixafem les fulles de menta, sense trencar-les, perquè deixin anar les aromes. Omplim 3/4 de got de gel picat, afegim el Bourbon, amb l'ajuda d'una cullera remenem una mica la mescla, i acabem d'omplir el got fins dalt de gel.

I ho servim amb una branqueta de menta fresca, ben fresquet.

P.D.: En el moment de preparar aquest còctel no disposava de gel picat, així que em vaig haver de conformar amb glaçons, que vaig mirar de picar una mica amb l'ajuda del morter.




dilluns, 4 de juny de 2012

Ositos borratxos

Aquesta és una recepta molt senzilla, que no necessita cap preparació especial, només una mica de paciència, i que va molt bé si teniu una festa amb amics, sorprendreu molt quan els posseu a taula.

Ingredients:

- Una bossa d'ositos (o qualsevol altra gominola)
- Vodka o Cointreau
- Sucre (opcional)

Preparació:

A un bol posem les gominoles, i les cobrim del licor que més ens agradi. Jo vaig fer una barreja de vodka i cointreau, però podeu triar el que vulgueu. Atenció, les cobrim, no omplim el bol fins dalt...
Ho remenen una mica, ho tapem amb paper film, i deixem reposar 24h. Durant totes aquestes hores, les gominoles aniran absorvint l'alcohol i s'aniran inflant, perquè el retenen i no el deixen sortir.
Quan més hores tingueu les gominoles banyades, més alcohol absorviran.

I ja les podeu servirf per menjar-les després del sopar amb els amics, o si munteu una festa.
El sucre és per, si noteu que les gominoles són massa fortes, arrebossar-les amb el sucre i que es puguin menjar millor. Però amb compte, que amb el sucre entren molt bé perquè queden dolcetes, i no notes pràcticament l'alcohol...