dijous, 14 de febrer del 2013

Baklava de xocolata

Ja soc aquí de nou amb una recepta de nom exòtic, d'aquelles que són autèntiques bombes, i que si t'agrada el dolç, aquesta recepta t'ha d'agradar. És laboriosa, però no és gens difícil i val la pena fer-la, i sobretot, tastar-la!
La baklava és un dolç fet a base de pasta fillo (és una pasta de full molt prima, d'origen grec), fruits secs, i un almívar més que dolç.. a partir d'aquí, les variants són les que vulguem. Jo he optat per l'opció amb xocolata, i el resultat és un d'aquells dolços que molts estem acostumats a veure als aparadors dels 'kebabs'.
Té el seu origen entre el pròxim i el mitjà orient, depenent de la font que es consulti, des de Grècia fins Aràbia, passant per Mongòlia, així que vosaltres trieu.
Hi ha molts blocs gastronòmics que ensenyen com fer-la, jo m'he guiat per un dels meus de referència, la receta de la felicidad, un bloc molt recomanable.

Ingredients:

Per a l'almívar:
- 250ml. d'aigua
- 200grs. de sucre
- 50grs. de mel
- 1 branca de vainilla (opcional)
- 1 branca de canyella (opcional)

Per a la baklava:
- 150grs. de mantega fosa, ja freda
- 20 làmines de pasta fillo del tamany de la safata on la prepararem
- 250grs. de xocolata negra
- 250grs. de fruits secs variats (jo vaig fer servir avellanes i ametlles)

Preparació:

El primer que farem serà preparar l'almívar, ja que el necessitem fred. Posarem tots els ingredients a un pot a bullir, i quan comenci a fer-ho, baixem el foc a mitja potència durant 20 minuts. I quan passi aquest temps, l'anem deixant refredar i ens centrem en la baklava.

Agafem un drap de cuina i l'humitegem, que el farem servir per tapar la pasta i que no s'assequi.
Piquem els fruits secs i la xocolata de manera grollera, que es notin els trossos (a mí m'agrada així), o amb trossos tan grans o tan petits com vulgueu, això va a gustos.
Aquí ja podem començar a escalfar el forn a 180ºC

La safata de forn la untem amb la mantega fosa (ha de ser una pel·lícula de mantega, no ha de quedar una bassa d'oli), i a sobre posem una làmina de pasta fillo. Aquesta làmina també la untem amb mantega, i a sobre posem una altra làmina, i així fins acabar posant 8 làmines de pasta. Aquesta última també la untem amb mantega. Cada vegada que agafem una làmina de pasta, taparem la resta amb el drap humit, com us he dit abans, perquè no es ressequin.
Ara és el torn de posar el farcit de fruits secs i xocolata, repartint-t'ho per sobre de tota la base. Farem servir la meitat de la barreja.

I de nou, comencem amb la pasta, repetint el procés anterior, però ara només posant 4 làmines de pasta, i repetim un altre cop amb els fruits secs i la xocolata, acabant la barreja.

I ja per últim repetim l'operació de la pasta, acabant les 8 làmines que ens quedaven.

Abans de ficar-la al forn, tallem la baklava amb un ganivet ben esmolat, sense arribar al final de la safata. Els talls els podeu fer com vulgueu, jo els he fet quadrats i petits, però es podrien haver fet en plan 'maco' tallant-los en diagonal.

Fiquem la safata amb la baklava al forn durant 40 minuts, els 20 primers destapada, i els 20 finals tapada amb paper d'alumini perquè no se'ns cremi.

Ho traiem del forn passats els 40 minuts, i passats 5 minuts de repòs, aboquem l'almívar que havíem preparat al principi sobre tota la superfície.

Només ens queda menjar-nos-la, ja sigui quan encara està tèbia, o freda. Us garanteixo que està bona de qualsevol de les dues formes.