dijous, 7 de febrer del 2013

Focaccia (by Iban Yarza)

La d'avui és una recepta ben senzilla, que només requerirà d'una mica de paciència ja que els temps d'espera són molt llargs, però feina, el que es diu feina, més aviat poca. La recepta està extreta del programa Robin Food (atracón a mano armada), en el qual colabora de tant en tant un mestre 'panarra' com és Iban Yarza, i va explicar amb molt detall com fer aquesta focaccia que us ensenyo jo avui.

La focaccia és un pa aixafat, cobert amb herbes aromàtiques i d'altres ingredients, que té molta semblança amb una pizza de massa gruixuda. De fet, està molt relacionada amb la típica pizza italiana. La seva traducció al català és fogassa, i la seva preparació bàsica és cobrint-la d'oli, herbes i una mica de sal. I així és com la farem.

Ingredients:

Per la massa:
- 500grs. de farina de força
- 400grs. d'aigua ben freda
- 10grs. de llevat fresc
- 10grs. de sal

Per cobrir-la:
- oli d'oliva
- sal en escates
- mix d'herbes
- bitxo
- all triturat
- mozzarella

Preparació:

Es desfà el llevat amb una mica de l'aigua freda, i a un bol es barregen tots els ingredients amb la ma. Quedarà una massa més aviat enganxifosa, que per rematar, la plegarem sobre ella mateixa un parell de cops, i la deixarem reposar a la nevera durant tota la nit, tapada perquè no agafi olors que no volem.
Tal com diu l'Iban al programa, és important que la massa no agafi temperatura, es tracta d'una massa que té una fermentació lenta.

Al dia següent, aboquem la massa a una superfície que haurem untat d'oli, i repetirem els següents passos tres cops:

    - Pleguem la massa sobre ella mateixa, com si estiguéssim plegant una tovallola en tres plecs
    - La deixem reposar 40 minuts

A la tercera tongada de repòs, la massa haurà duplicat el volum, aproximadament, i és moment de traspassar-la a una safata de forn on prèviament haurem col·locat paper de fornejar, i la cobrim amb la barreja que tindrem preparada d'oli, herbes, bitxo picat, l'all i la sal. La mozzarella no, això va després.
Amb l'ajuda dels nostres dits, anirem pressionant per tota la superfície de la massa, sense travessar-la, només deixant el forat fet, perquè la nostra barreja penetri bé a tota la massa, i la deixarem reposar mitja hora més.

Durant aquesta mitja hora, preescalfarem el forn a 250ºC. I passada la mitja hora, li posem la mozzarella per sobre, i posem la massa al forn a la mateixa temperatura durant 10 minuts, i després afluixarem a 230ºC, per tenir-la 20-25 minuts més.
Per als primers deu minuts, necessitem humitat, que l'aconseguirem de manera fàcil deixant una safata de forn profunda al forn mentre s'escalfa, i en el moment de posar la focaccia dintre, posarem aigua a aquesta safata. L'efecte vapor serà immediat. Passats aquests deu minuts, retirarem la safata amb les restes d'aigua que puguin quedar.

I ja només ens queda tastar-la, es pot menjar tant acabada de sortir del forn, vigilant de no cremar-nos... o un cop ja freda, que està bona igual.