dijous, 2 de maig del 2013

Lassanya vegetal de carbassó i formatges

Avui us porto una recepta 'light'. I dic això de light perquè és una lassanya que no porta ni pasta ni carn. Les capes de pasta les he substituit per carbassó, i les capes de carn per diversos formatges. Aquesta recepta va sorgir perquè a casa volíem fer un àpat una mica més saludable de l'habitual, i se'ns va ocòrrer preparar aquesta lassanya. Teníem carbassó, teníem formatges, i allà que ens vam llençar a fer-ho.

Ingredients:

- 2 carbassons mitjans 
- formatges variats (old amsterdam, de cabra, roquefort, gorgonzolla, emmental... aquí va a gustos, però sobretot que fonguin bé) 
- salsa de tomàquet 
- una mica de mantega 
- formatge ratllat per gratinar 

Preparació:

Primer de tot farem una bona preparació d'ingredients, el que els francesos diuen la mise en place. Que consti que això és ideal fer-ho sempre, no només per a aquest plat...

Rentem bé els carbassons, i amb un ganivet ben esmolat, fem rodanxes tan primes com ens permeti la nostra habilitat i el nostre pols i ganivet.

Seguidament anem tallant trossos o rodanxes dels diferents formatges, depenent del format en el que l'haguem comprat, i els reservem per separat, a ser possible.

I ara el que toca és muntar la lassanya: preescalfem el forn a dalt i a baix a 180ºC, i untem una safata fonda de forn amb una mica de mantega. Una mica és una mica, com quan engrassem un motllo de pastís.
Disposem una capa de rodanxes de carbassó, una de tomàquet, i una dels diferents formatges, i així fins acabar amb tots els ingredients, i la última capa que serà de carbassó.
Per rematar, una bona capa de formatge ratllat per sobre, i directe al forn uns 15 minuts a la part baixa del forn. Quan passin aquests 15 minuts, encenem el gratinador i posem la font de la lassanya a la part de dalt del forn, per gratinar el formatge.

Si voleu que el carbassó quedi més fet de com es veu a la foto, podeu fer-ho abans de muntar la lassanya, posant les rodanxes de carbassó a una safata i coent-les una estona al forn, perquè quedin més ben cuites.

Com heu vist, no he fet servir beixamel. M'agrada molt aquesta salsa per la lassanya, però els últims cops hem prescindit d'ella, i no puc dir que haguem obtingut un mal resultat.
Jutgeu vosaltres mateix@s... què em dieu?