diumenge, 29 de març de 2015

Galetes en espiral (o no)

Bon diumenge!

Ahir va ser l'aniversari del mini de la casa. I a més, avui, és últim diumenge de mes, així que tocava fer recepte per l'Asaltablogs, que els mesos anteriors no havia arribat a temps.

El bloc que ens tocava assaltar, gallecookies, ja ens ho diu tot, i ha sigut ideal per fer una recepta dolça de cara a l'aniversari d'un nen de dos anys, la dificultat va ser trobar només una recepta per fer, fins que vaig veure aquestes galetes que ja feia temps que em rondaven pel cap.

Però com jo estic molt locu, vaig pensar en complicar-me una mica la vida i fer un variació de la recepta: canviar les espirals per 'P', la inicial del mini. Crec que aquesta va ser la complicació més gran de la recepta, perquè tot s'ha de dir, són galetes fàcils de fer, i molt bones!

Ingredients (per unes 10 galetes, depenent del tamany):

- 200gr. de mantega en pomada
- 100gr. de sucre llustre
- 1 ou
- 1 culleradeta d'extracte de vainilla
- 350gr. de farina (vaig fer servir de rebosteria)
- 1 pessic de sal
- colorant (opcional)
- sprinkles per decorar (també opcional)

Preparació:

La Iratxe (la blocaire assaltada) ens proposa dues maneres de fer-ho, jo vaig optar per la primera, i així us ho explico.

A un bol, batem la mantega amb el sucre fins obtenir una crema.

Seguidament, afegim la vainilla, l'ou i la sal, i integrem. Aquí no es tracta de batre la barreja, sinó d'integrar els ingredients.

Per últim, afegim la farina (tamissada). Segurament haurem d'acabar d'integrar la farina amb les mans, serà el més fàcil i pràctic.

Ara arriba la complicació (si voleu): dividim la massa en tres, i a una de les tres parts li afegim el colorant (del color que vulguem), per deixar-la ben tenyida.

Reservem totes dues masses (els dos terços de massa sense colorant i el terç de massa tenyida) tapades amb paper film a la nevera (per separat!) durant una hora. Això ens ajudarà a manipular millor la massa. En aquest cas, jo vaig guardar la massa tenyida al congelador mitja hora. 

Passada aquesta estona, agafem la massa amb colorant, i formem un rectangle. Important que us feu una plantilla amb la forma que voleu. Jo vaig dibuixar en paper de forn una galeta amb una 'P' al centre, que vaig retallar separant el pal de la 'P' i el pont. Així tenia dues mini plantilles. L'ideal hagués estat fer totes les lletres, total només són dues més, però ho deixem per un altre dia.

Disposem la plantilla a sobre del nostre rectangle, i amb un ganivet tallem per un costat el pal de la lletra, i quan el tenim, tallem el pont de la 'P'. Obtenim d'aquesta manera les dues parts que necessitem per fer de lletra. Tapem amb paper film, i tornem a guardar al congelador mitja hora.

Ara necessitarem totes dues masses. Amb la massa 'blanca', amb les nostres manetes, com si fos plastilina, anem omplint el forat del que serà el pont de la nostra 'P'. Un cop omplert, amb una mica de clara d'ou, pintem la base del pont i l'enganxem al pal de la 'P'. És la nostra cola particular.

Seguidament, i igual que abans, com si treballessim amb plastilina, anem recobrint la nostre 'P' amb la massa 'blanca', donant-li d'aquesta manera forma de cilindre.

Quan tinguem el nostre cilindre muntat, l'arrebossem en sprinkles, ho tornem a tapar amb paper film, i a la nevera per últim cop.

Escalfem el forn a 170ºC, i quan el tinguem llest, treiem el cilindre de la nevera, i tallem rodanxes de cilindre de 1,5cm. Tingueu en compte que el principi i el final del cilindre probablement s'hauran de descartar. Disposem les nostres futures galetes a una safata de forn, i enfornem durant 15 minuts, o fins que veieu que les vores comencen a daurar-se.

Deixem refredar, i només toca menjar-se-les!! Al mini li van encantar, i a nosaltres també!



divendres, 27 de març de 2015

Fougasse

Després d'uns quants mesos en els quals no havia participat en el repte, aquest mes ja anava tocant animar-se i preparar el pa que ens proposaven les noies de Bake the world, amb un pa que feia temps que tenia ganes de preparar: fougasse.

Com el dimecres ja us vaig escriure un bon rotllo, avui aniré més directe al gra, explicant-vos que el fougasse era un pa que es feia servir antigament per saber si el forn de llenya tenia la temperatura adequada per a enfornar la resta de pa, i que servia als forners d'esmorzar. Us animo a que ho prepareu perquè és ideal per perdre-li la por a fer pa, ja que es tracta d'un pa amb molt poca hidratació, i no necessita un control estricte sobre les fermentacions i els llevats.

Ingredients (per a dues fougasses):

- 400gr. de farina de pa
- 240gr. d'aigua
- 8gr. de sal
- 2gr. de llevat sec, o 6 de llevat fresc

Preparació:

Res més fàcil que posar tots els ingredients en un bol, sense miraments, i pastar-ho tot uns cinc minuts aproximadament, que s'integrin tots els ingredients. No patiu perquè quedi una massa llisa, i tot això que acostumem a dir quan preparem pa.

Deixem reposar la massa en un bol tapat amb paper film durant una hora i mitja aproximadament. Com en el meu cas li vaig posar la meitat de llevat del que us indico, la vaig deixar gairebé dues hores i mitja.

Un cop hagi augmentat una mica el volum passat aquest temps, a la nostra superfície de treball lleugerament (lleugerament!!) enfarinada, estirem la massa amb el corró, formant un rectangle d'uns 2,5cm. més o menys. No us agobieu si no surt un rectangle perfecte, o si el gruix de la massa és una mica més o menys del que us dic. Ja veieu, aquest és un pa sense complicacions.

Tallem el rectangle en dos formant dos triangles, i amb l'ajut de la rasqueta, a cada triangle li fem un tall central com si volguessim dividir cada triangle en dos, però sense fer-ho, i a cada banda d'aquest tall central fem tres o quatre talls més petits, en diagonal al tall central. Explicat potser sembla difícil, però si veieu les fotos, veureu de seguida el que vull dir.

Obrim els forats fets, traspassem cada fougasse a un paper de forn (o silpat, el que feu servir habitualment), i deixarem reposar mitja horeta més tapades amb un drap, mentres preescalfem el forn a 250ºC, amb una safata dintre (on aniran les fougasses) a mitja alçada, i una safata fonda amb aigua, per generar vapor.

Després d'aquest repòs, enfornem durant 14 minuts (que es vegi dauradet, ja sabeu com va cada forn), abaixant la temperatura en el moment d'enfornar fins a 230ºC.

En teoria un cop enfornem hem de retirar la safata amb aigua per deixar de donar vapor, però jo no ho vaig fer, i no van quedar gens malament.

Fins al següent repte panarra, i bon cap de setmana!!



dimecres, 25 de març de 2015

Croquetes de pop a la brasa

Heu tingut moltes feines en la vostra vida laboral? Els que treballeu o heu treballat, vull dir. Soc conscient que hi haurà gent que em llegeix que no ha tingut mai la necessitat de treballar, cosa que trobo fantàstic i admirable, però... els que heu treballat, de quantes coses ho heu fet?

No fa gaire em va arribar a casa la típica carta de la Seguretat Social, on t'informen de la teva vida laboral, i a més de 'plantejar-me' la meva feina actual, vaig trobar curiosa la diversitat de feines realitzades.

Per un lloc em vaig plantejar la meva feina, en el sentit estricte de la relació que tenia amb el que he estudiat. Soc llicenciat en Matemàtiques, tinc un màster en Pedagogia, i treballo com a analista informàtic... que resulta ser una de les sortides més comunes entre els matemàtics. Aquesta, i la docència. Tot i poder dedicar-me, i ser una cosa que m'agrada, no m'he vist mai entre alumnes impartint classes, m'ha cridat més sempre la programació (però tampoc em veig amb 50 anys continuant amb la feina que desenvolupo actualment... ja veurem on acabo!). És ben curiòs com a vegades allò en el que treballem no té cap relació amb el que hem estudiat. En el cas dels matemàtics la teoria diu que la informàtica és una bona sortida, perquè tenim una alta capacitat per analitzar les dades. Però per exemple, la sra. Pumuky és química, i treballa d'agent de viatjes bussiness... moooolt relacionat!

I de les feines que he fet fins ara, en aquests 18 anys i pico que porto treballant, he fet, com us deia, una mica de tot: en el mon de la hosteleria he fet de cambrer (de restaurant, bar, terrassa, hotel, càterings...), rentaplats, maître..., també he fet de paleta, repartidor de lots de Nadal, netejador d'alfombres, cangur, professor, cuidador de gossos, reposador de galetes i cereals en un súper (estrictament això, de 6 a 12 del matí, un servidor s'encarregava d'omplir tooot el passadís de galetes i cereals, i només d'això), dependent a una botiga de vins, xofer... o sigui, que no m'he avorrit pas. Fins arribar on estic ara, davant d'un ordinador durant 8 hores diàries (quan no són més).

I vosaltres, heu treballat de moltes coses? La vostra feina guarda relació amb el que heu estudiat?

Avui, us porto una recepta estupenda. Us enrecordeu del pop a la brasa que us vaig ensenyar farà unes setmanes? Doncs amb el que va sobrar (soc una mica mentider, ja vaig fer de més amb vistes a la recepta d'avui), vaig preparar unes croquetes que estan espectaculars!! Si, ja sé que està lleig que ho digui jo, però deixeu-me que em faci una mica la pilota a mi mateix, ok?

Com ja sabeu al bloc tinc un bon assortit de receptes de croquetes, i el continuaré ampliant amb algunes més que tinc pensat fer, i les que queden, i és que les croquetes són tan versàtils...

Però deixem-nos de paraules, i anem a l'acció, us sembla?

Ingredients (per unes 15-20 croquetes, depenent del tamany):

Per a la massa:
- un parell de potes de pop a la brasa (no necessàriament grans)
- 25-30gr. de mantega
- 50-60gr. de farina (opcional que sigui de rebosteria)
- 350ml. de llet (sencera millor, però no és imprescindible)
- una mica d'aigua de cocció del pop, si en teniu
- sal i pebre vermell (dolç i picant)

Per a l'arrebossat:
- farina
- ou
- pa ratllat

- oli per fregir

Preparació:

Tallem les potes del pop a daus petits i reservem. No el triturem, volem trobar-nos trossets quan mosseguem. Si no teniu pop a la brasa, podeu fer servir perfectament pop cuit, les croquetes també estaran ben bones.

A una paella escalfem la mantega, i quan estigui fosa i comenci a fer bombolletes afegim la farina, que courem sense parar de remenar, fins que agafi un color torrat. Aleshores anirem incorporant la llet que tindrem escalfada, en tres tandes. Cada vegada que afegim llet, retirarem momentàniament del foc sense parar de remenar integrant-la completament a la massa, moment que tornarem a posar al foc durant uns instants i repetirem el procés fins que ens quedem sense llet. En aquest moment baixem el foc, continuem remenant, i afegim, si en tenim, una mica de l'aigua de cocció del pop. Entre 20-30ml. ja és suficient. Això farà que les croquetes tinguin encara més gust a pop.

Seguidament incorporem el pop que havíem reservat, una mica de pebre vermell (picant si us agrada), i rectifiquem de sal si és necessari. Si heu afegit l'aigua de cocció del pop, probablement no farà falta.

Retirem del foc i reservem tapat amb paper film per tal que no faci crosta. Jo normalment ho guardo a la nevera d'un dia per l'altre.

Un cop ho tinguem fred, podem passar a formar les nostres croquetes. Últimament em dona per fer-les rodones, em fan més 'gràcia' així... però vosaltre doneu-li la forma que vulgueu, faltaria més!

Quan haguem format totes les croquetes, les tornem a deixar refredar a la nevera que agafin consistència, i serà més fàcil manipular-les.

Per últim, toca l'arrebossat: jo acostumo a passar-les per farina, ou batut i pa ratllat en aquest ordre. Diuen que d'aquesta manera perd menys arrebossat, i per tant, es fregeix millor. I un servidor s'ho creu i ho fa així.

Ara és el moment, o bé de fregir-les i cruspir-nos-les, o bé de empaquetar-les i directes al congelador, per quan ens vinguin de gust o tinguem un dia en el que no sabem què cuinar, i ens puguin salvar d'un mal moment....


dimecres, 18 de març de 2015

Berlineses

Bones, com anem? Jo una mica perdut, ho sé, però ja us vaig dir que la setmana passada ha estat molt liada, se'ns han juntat metges (res greu, simples revisions rutinàries), fer seguiment de coses pendents del casament, acabar de tancar el viatge... com veieu, liats però per un bon motiu. I avui tornem a la càrrega!

Però abans... us paren gaire sovint en controls d'alcoholemia o drogo-test, que li diuen ara? I quan viatgeu en tren/metro/tram, us paren gaire els revisors? A mi, massa sovint!

Us ho asseguro, pràcticament cada control d'alcoholemia que em trobo, em fan bufar... i no us podeu imaginar la de vegades que m'han demanat el bitllet viatjant en transport públic!
Una vegada, després que durant una setmana el mateix vigilant em demanés el bitllet quatre dies seguits, li vaig preguntar si és que feia cara de delinqüent, perquè me'l demanava a mi sempre. La seva resposta va ser que el que feien era un control rutinari aleatori, i que era pura casualitat. Curiosament, i casualment, de manera aletòria em tocava cada dia a mi... deu ser que la meva cara convida a pensar que puc fer malifetes. Reconec que a gairebé qualsevol joc de taula faig trampes, i no per guanyar (no guanyo mai, faci trampes o no), sinó per fer més divertit el joc, paraula! Ah! I per molt que intenteu comprovar si faig trampes o no, no ho aconseguireu, us ho asseguro. Però d'això a que et prenguin per un quebrantador de la llei... només em falta que algun dia em parin per anar a participar a una roda de reconeixement! Segur que amb la sort que tinc, el testimoni s'equivoca i em senyala a mi (em sembla que veig masses pelis i sèries de policíaques...)!

I ara anem a per la recepta, us sembla? Unes berlineses, o berlines, segons on consulteu, que són un petit mos deliciós, i que us puc assegurar que quan tasteu una, repetireu!

Ingredients (per 12 berlineses 'hermoses'):

Per les berlineses
- 125gr. de llet
- 15gr. de llevat fresc, o 5gr. de llevat sec
- 60gr. de sucre
- 35gr. de mantega
- 1 ou
- 300gr. de farina de força
- 1 pessic de sal
- oli d'oliva (per fregir-les)

Per al farcit
- crema de cacau a discreció (opcional obligatori)

Per arrebossar
- sucre

Preparació:

Abans de començar, com veieu, us he indicat ingredient per al farcit. Això, podeu no fer-ho, però us recomano que les farciu, guanyaran molt!

Escalfem la llet, fins a tenir-la tèbia, i afegim el llevat per desfer-lo amb la llet. Incorporem el sucre, la mantega (a temperatura ambient) i l'ou, i barregem.

Seguidament afegim la farina i la sal, i pastem, fins aconseguir una bola de massa llisa i un pel enganxifosa, que deixarem reposar tapada amb un drap durant almenys una hora, que hagi augmentat el volum considerablement (no és necessari que doblin el volum).

Després d'aquest repòs, desgasifiquem una mica la massa, i la pastem una mica (lleugerament). La deixem reposar entre cinc i deu minuts (més no és recomenable) i amb un corrò, l'estirem fins a obtenir un gruix de 2-3 cm. més o menys. Amb un tallapastes de 6cm. tallem porcions rodones de massa, que anirem deixant a una safata que haurem untat prèviament amb una mica d'oli.

Deixem resposar durant unes dues hores aproximadament. Els temps de repòs són orientatius, tingueu en compte sempre la temperatura del lloc on estan reposant. Si és un lloc fred, el repòs haurà de ser més llarg, i si fa calor, s'escurçarà. La meva cuina no és excessivament freda, però tenint en compte que aquests dies no ens acompanya gaire el sol, van estar dues hores reposant, fins a augmentar el volum gairebé el doble del seu tamany).

Ara és el moment de fregir-les: a un pot que sigui una mica fondo, escalfem una bona quantitat d'oli, a temperatura mitja, i les fregim de poques en poques, per tal que l'oli no perdi temperatura. Només ens caldran un parell de minuts com a molt per cada una. De seguida veureu que agafem color i s'inflen. Les anem passant per un plat amb paper de cuina per absorvir el possible excès d'oli, i les arrebossem en sucre immediatament.

Finalment, amb una màniga pastissera i de boca petitat, les farcim de crema de xocolata, o de melmelada, el que més us agradi, i a gaudir!

Feliç setmana!!

P.D.: La recepta és per 12 berlineses grandetes. Jo les vaig fer més petites per tenir més quantitat, però els temps de repòs són iguals, l'únic que heu de controlar més és el fregit, ja que en haver fet boletes, el temps de fregir-les és més curt encara.



dijous, 5 de març de 2015

Pa de pessic de xocolata i carbassó

Bon dia!

Com portem aquest temps boig? Ara fa bon temps, ara plou i cau pedra, ara fa vent gelat... sembla que el canvi climàtic està fent de les seves, oi? A mi aquest temps em trastoca bastant. Tot i ser hivern, i tenir temperatures fredes, hi ha dies que no estic segur de si estem a la primavera, a ple hivern, o què... suposo que per això aquesta setmana amb aquest trastocament, no he divagat gaire. O potser he divagat més del compte, i no sé què us podria interessar més. Total, que avui us deixaré una mica en pau amb els meus rotllos, i anem directes a la recepta.

Un pa de pessic de xocolata i carbassó (si, carbassó), deliciòs, inspirat (gran paraula per dir que "l'he agafat/copiat de") en la recepta del bloc de la Dolores, una gran font de bones idees. Últimament sembla que només faci receptes seves, m'ho hauré de fer mirar, això... però us asseguro que és casualitat, paraula! A més, té alguna variant, petita, per tant podem dir que no és exactament la seva recepta (ja em veieu que m'excuso ràpid, oi?).

El carbassó us asseguro que no es nota, i que li dona una humitat al pa de pessic que li va genial. Anem a preparar-ho!

Ingredients:

- 200gr. de farina
- 150gr. de carbassó (jo, 200gr.), pelat i ratllat
- 50gr. de cacau en pols
- 1 cullerada de café de llevat (Royal)
- 1 cullerada de café de canyella en pols
- 80gr. de mantega a temperatura ambient (jo, 75gr. d'oli d'oliva)
- 200gr. de sucre (jo, moré)
- 1 cullerada de café d'essència de vainilla
- 2 ous
- 125gr. de llet
- 60gr. de nous (jo no li vaig posar)
- 1 cullerada de café de bicarbonat
- 1 pessic de sal


Preparació:

Com sempre, el primer que hem de fer és escalfar el forn, a 180ºC.

A un bol, barregem la farina, el cacau, el llevat i la canyella, prèviament tamissats, conjuntament amb el carbassó ratllat, i reservem.

A un altre bol, batem els ous amb el sucre fins que pugin el volum i blanquegin. La Dolores diu que blanquegin, però com jo he fet servir sucre moré, si vosaltres també el feu servir, conteu que es triga aproximadament uns 10-15 amb batedora elèctrica a que blanquegin, depenent de la potència de la batedora.

Seguidament afegim la resta d'ingredients que ens falten, i els barregem bé.

Per finalitzar, incorporem la barreja inicial a aquest segon bol, i les nous si les volem, i acabem de barrejar tot.

Ho disposem a un motllo, i directe al forn durant uns 40-45 minuts, o, com sempre, si quan punxant amb un escuradents, aquest surt sec. Aneu en compte que el carbassó dona humitat, i el pa de pessic estarà cuit i l'escuradents no sortirà completament sec, així que esteu al cas.

I ja només ens queda degustar-ho un cop es refredi. L'empolvorem amb sucre llustre per sobre (opcional), i a menjar! A veure qui dels vostres comensals li troba el carbassó!