divendres, 4 de novembre de 2016

Pulled Pork

Sou dels que us poseu l'alarma del mòbil per despertar-vos? Jo encara soc reticent a fer-ho. Utilitzo un despertador petit, que va a piles (no, ni tan sols va endollat), i que fa, i no us exagero, uns 20 anys que ho tinc. Encara s'aguanta, i tingueu en compte que ha rebut molts i molts cops, tant meus com dels minis. I espero que aguanti molts anys més. El que tinc clar és que si se'm trenca, em compraré un igual. Mira que m'agraden les noves tecnologies, però amb això del despertador, estic 'xapat' a l'antiga. I vosaltres, teniu algun aparell 'antic' que encara feu servir i el que no us agradaria desfer-vos?

La setmana passada per problemes logístics no vaig poder publicar la recepta que us porto avui. I de fet, avui és un dia estrany per a mi per publicar, ja que ho acostumo a fer en dimecres, però no volia que estiguessiu més temps sense tenir notícies meves. És l'acompanyament ideal per als panets Kaiser de l'altre dia, amb una bona salsa barbacoa. Ho preparem?

Ingredients:

Per al pulled pork:
- una peça de llom, capçalera, paleta o coll de porc, d'entre 2 i 3 kg.
- 2 cullerades de sal
- 2 cullerades de sucre
- 2 cullerades de sucre moré
- 2 cullerades de comí molt
- 2 cullerades de pebre negre
- 1 culleradeta de pebre vermell picant
- 5 o 6 cullerades de pebre vermell

Per a la salsa:
- 350ml. de vinagre de poma, o qualsevol altre vinagre suau
- 125ml. de ketchup
- 125ml. d'aigua
- 1 cullerada de sucre
- mel al gust
- 1 cullerada de sal (opcional)
- 1 culleradeta de pebre vermell (opcional)

Preparació:

Heu de tenir en compte que les quantitats són orientatives, ja que tant per la preparació de la carn com per la preparació de la salsa, les quantitats aniran molt en funció dels vostres gustos. Si us agrada més el picant, afegiu més pebre vermell picant. Si us agrada el toc de la farigola, o el puntet que li dona la mostassa, li poseu farigola, o mostassa, per exemple.

Penseu que tantes persones, tantes receptes de pulled pork. És el millor d'aquesta recepta, la versatilitat en els ingredients. El més important és el temps de repòs i de cocció de la carn, i que la carn sigui tendra i melosa. Pel que fa a la carn, jo vaig enrefiar-me del meu carnisser. Li vaig explicar què volia fer, i em va preparar una peça de la part alta del llom. Preneu nota si sou de Terrassa: Carnisseria Segarra.

Barregem totes les espècies, i fem un massatge a la carn, per tal que tota la peça quedi ben impregnada d'elles. Reservem la carn amb les espècies durant mínim un parell d'hores a temperatura ambient o bé tota la nit a la nevera. Com més temps en repòs, més gust agafarà la carn. Si podeu, que reposi sobre una reixeta, ja que amb les espècies deixarà anar aigua.

Un cop hagi reposat, si voleu podeu fer-li un nou massatge a la carn amb una nova barreja d'espècies. Això és opcional.

Escalfem el forn a 120ºC, i enfornem la carn. Tenim dues opcions per fer-ho: bé ho posem a la reixeta del forn amb la safata a sota, per anar recollint els sucs de la carn, o bé emboliquem bé la peça de carn amb paper d'alumini. Jo vaig triar la primera opció, però qualsevol de les dues és bona.

I ara tocar esperar i esperar, ja que ha d'estar-se al forn un mínim de 6 hores. En el meu cas, vaig tenir la carn gairebé 8 hores. No patiu pel consum energètic, ja que a tan baixa temperatura el forn no consumeix tant com podríeu pensar. Per comprovar si la carn està, a partir de les 5 hores, l'ideal és que amb l'ajut de dues forquilles la carn se separi. Quan passi això, la carn ja estarà llesta.

Deixem reposar mitja hora, descartem els sucs que hagi deixat anar, i aneu desfent la carn en fibres amb l'ajut de dues forquilles, o si aguanteu bé l'escalfor, amb les mans, com vaig fer jo.

Una vegada tinguem la carn llesta, només ens queda preparar la salsa. Barregem tots els ingredients, ajustant de sal, sucre, ketxup, mel segons ens agradi més dolça, salada i/o picant.

Barregem tota la salsa amb la carn, i ja només ens queda preparar-nos un bon entrepà amb els panets kaiser, i un acompanyament d'amanida de col (la de la foto és comprada, que consti).

Sigueu feliços!